Dobro došli u uređivač Gutenberg

Od planina i štamparskih presa

Cilj novog uređivača je jednostavno i prijatno dodavanje bogatog sadržaja u Vordpresu. Ceo ovaj članak je sastavljen od delova sadržaja—donekle sličnim Lego kockicama—koje možete da pomerite okolo i da uzajamno delujete sa njima. Pomerite svoj kursor okolo i primećićete da se različiti blokovi osvetljavaju sa obrisima i strelicama. Pritisnite strelice da brzo promenite mesto blokova, bez straha od gubljenja stvari tokom postupka umnožavanja i lepljenja.

Ono što trenutno čitate je tekstualni blok, najjednostavniji blok od svih. Tekstualni blok ima sopstvene kontrole za pomeranje unutar članka…

… kao ovaj koji je poravnat desno.

Zaglavlja su takođe posebni blokovi, što pomaže sa obrisom i organizacijom vašeg sadržaja.

Slika vredi hiljadu reči

Nošenje sa slikama i sadržajem sa najvećom pažnjom je primarni fokus novog uređivača. Nadamo se da ćete dodavanje natpisa ili menjanje u punu veličinu slika pronaći mnogo lakšim i robustnijim nego pre.

Predivan pejzaž
Ukoliko vaša tema to podržava, videćete dugme „Široko“ na traci sa alatkama slike. Probajte.

Probajte odabir i uklanjanje ili uređivanje natpisa, sada ne morate da budete pažljivi sa odabirom slike ili drugo teksta zbog greške ili upropašćavanja prezentacije.

Alatka Umetač

Zamislite da sve što Vordpres može da uradi za vas je dostupno brzo i na istom mestu u sučelju. Nema potrebe da shvatite HTML oznake, klase ili zapamtite komplikovanu sintaksu kratkih kôdova. To je duh iza umetača—dugmeta (+) koje ćete videti u uređivaču—koje vam dozvoljava da pregledate sve dostupne blokove sadržaja i da ih dodajete u svoj članak. Dodaci i teme mogu da registruju sopstvene, otvarajući mnogo mogućnosti za bogato uređivanje i objavljivanje.

Dajte mu priliku, možda ćete otkriti stvari koje Vordpres već može da doda u vaše članke za koje niste znali. Evo kratkog spiska šta tu trenutno možete pronaći:

  • Tekstovi i zaglavlja
  • Slike i video zapisi
  • Galerije
  • Ugnežđivanja, kao što je Jutjub, Tviter ili drugi Vordpresovi članci.
  • Blokovi rasporeda, kao što su Dugmad, Prekrivne slike, Rastavljači i sl.
  • I spiskovi kao ovaj, naravno 🙂

Vidljivo uređivanje

Velika prednost blokova je da ih možete urediti u mestu i direktno rukovati svojim sadržajem. Umesto polja za uređivanje stvari kao što je izvor citata ili tekst dugmeta, možete direktno promeniti sadržaj. Probajte uređivanje citata:

The editor will endeavor to create a new page and post building experience that makes writing rich posts effortless, and has “blocks” to make it easy what today might take shortcodes, custom HTML, or “mystery meat” embed discovery.

Met Mulenveg, 2017.

The information corresponding to the source of the quote is a separate text field, similar to captions under images, so the structure of the quote is protected even if you select, modify, or remove the source. It’s always easy to add it back.

Blocks can be anything you need. For instance, you may want to add a subdued quote as part of the composition of your text, or you may prefer to display a giant stylized one. All of these options are available in the inserter.

Možete promeniti broj stupaca u svojim galerijama prevlačeći klizač u inspektoru bloka u bočnoj traci.

Bogat sadržajem

If you combine the new wide and full-wide alignments with galleries, you can create a very media rich layout, very quickly:

Accessibility is important — don’t forget image alt attribute

Sure, the full-wide image can be pretty big. But sometimes the image is worth it.

The above is a gallery with just two images. It’s an easier way to create visually appealing layouts, without having to deal with floats. You can also easily convert the gallery back to individual images again, by using the block switcher.

Svaki blok može da koristi ova poravnanja. Blok ugnežđivanja ih takođe ima, i odmah je odgovarajući:

Možete napraviti bilo kakve blokove koje želite, nepokretne ili dinamične, ukrasne ili proste:

Kôd je poezija

Vordpresova zajednica

Ukoliko želite da saznate više o pravljenju dodatnih blokova ili ste zainteresovani u pomaganju projektu, idite na GitHub skladište.


Hvala vam za isprobavanje Gutenberga!

?

Leave a Comment